Kā nomainīt IP adresi Windows 11

Mainīt IP adresi datorā, kur darbojas Windows 11, var būt noderīgi dažādos gadījumos, piemēram, tīkla problēmu novēršanai vai piekļuvei noteiktiem tīkla resursiem. Windows 11 nodrošina vairākus veidus, kā mainīt IP adresi – gan izmantojot grafisko saskarni (GUI), gan ar komandrindas palīdzību. Šajā rakstā izskaidrosim abu veidu soļus.

1. IP adreses maiņa, izmantojot grafisko saskarni (GUI)

Windows 11 piedāvā vienkāršu veidu, kā mainīt IP adresi, izmantojot tīkla iestatījumu izvēlni.

Soļi:

1. Atveriet iestatījumus: Nospiediet Win + I taustiņu kombināciju, lai atvērtu "Settings" jeb "Iestatījumi" logu.

2. Dodieties uz Tīkla iestatījumiem: Kreisajā izvēlnē izvēlieties Network & Internet (Tīkls un internets).

3. Atlasiet tīkla savienojumu: Klikšķiniet uz Ethernet (vadu savienojums) vai Wi-Fi (bezvadu savienojums) atkarībā no tā, kuru tīklu izmantojat.

4. Iestatījumu mainīšana: Atveriet Network settings (Tīkla iestatījumi) un ritiniet uz leju līdz sadaļai IP assignment (IP piešķiršana).

5. Manuāla IP konfigurācija: Klikšķiniet uz Edit (Rediģēt) un izvēlieties Manual (Manuāli). Aktivizējiet IPv4 vai IPv6 atkarībā no tā, kuru vēlaties mainīt.

6. Ievadiet jauno IP adresi: Ievadiet vēlamo IP adresi, tīkla masku (Subnet mask), vārteju (Gateway) un DNS serveri. Kad tas izdarīts, nospiediet Save (Saglabāt), lai piemērotu izmaiņas.

2. IP adreses maiņa, izmantojot komandrindu (CMD)

Lai mainītu IP adresi, izmantojot komandrindu, jums jāzina sava tīkla adaptera nosaukums un jaunā IP adrese, kuru vēlaties piešķirt.

Soļi:

1. Atveriet komandrindu ar administratora tiesībām: Nospiediet Win + X un izvēlieties Windows Terminal (Admin) vai Command Prompt (Admin), lai atvērtu komandrindu ar administratora tiesībām.

2. Atrodiet tīkla adaptera nosaukumu: Ierakstiet komandu:


Šī komanda parādīs visus tīkla adapterus un to iestatījumus. Pierakstiet nosaukumu adapterim, kuru vēlaties konfigurēt.

3. Mainiet IP adresi: Tagad izmantojiet komandu, lai mainītu IP adresi. Komandas sintakse ir šāda:


Piemēram:


Šī komanda piešķirs adapterim "Ethernet" statisku IP adresi 192.168.1.100 ar tīkla masku 255.255.255.0 un vārteju 192.168.1.1.

4. DNS servera konfigurēšana: Ja vēlaties mainīt arī DNS servera adresi, izmantojiet šādu komandu:


Piemēram:


Tas piešķirs DNS servera adresi 8.8.8.8.

3. IP adreses pārbaude

Lai pārbaudītu, vai IP adrese ir veiksmīgi mainīta, varat izmantot šādas metodes:

Tīkla iestatījumos: Pārejiet atpakaļ uz tīkla iestatījumiem sadaļā Network & Internet, lai pārliecinātos, ka jaunā IP adrese ir atjaunināta.

Komandrindā: Izmantojiet komandu:


Šī komanda parādīs pašreizējos tīkla adapteru iestatījumus, tostarp IP adresi.

IP adreses maiņa Windows 11 ir salīdzinoši vienkārša, un jūs varat izmantot gan grafisko saskarni, gan komandrindu. Šī prasme ir noderīga, kad rodas tīkla problēmas vai nepieciešama manuāla konfigurācija īpašiem tīkla apstākļiem.