Vai beigsies Windows 10 atbalsts?

Microsoft operētājsistēma Windows 10, kas tika izlaista 2015. gadā, ir kļuvusi par vienu no populārākajām platformām pasaulē. Taču, tāpat kā visām tehnoloģijām, arī Windows 10 ir noteikts produkta dzīves cikls. Tas nozīmē, ka pienāks brīdis, kad Microsoft pārtrauks tās atbalstu. Jautājums ir: vai un kā tas notiks, un kā tas ietekmēs lietotājus?

Windows 10 atbalsta beigu datums

Microsoft jau ir paziņojis, ka Windows 10 atbalsts beigsies 2025. gada 14. oktobrī. Tas ir datums, kad tiks pārtraukts pagarinātais atbalsts, kas ir otrais un pēdējais solis operētājsistēmas dzīves ciklā.

    Atbalsta dzīves cikls ir sadalīts divos posmos:
  • Pamata atbalsts — šis posms jau ir beidzies 2020. gada 13. oktobrī. Pamata atbalsta periodā Microsoft nodrošināja regulārus funkciju jauninājumus, drošības labojumus un tehnisko palīdzību.
  • Pagarinātais atbalsts — tas turpināsies līdz 2025. gada oktobrim. Šajā periodā Microsoft turpinās izlaist tikai drošības atjauninājumus un būtiskus labošanas pakotnes, bet jaunas funkcijas vairs netiks pievienotas.

Kā tas ietekmēs lietotājus?

Pēc 2025. gada, kad beigsies pagarinātais atbalsts, Windows 10 vairs nesaņems drošības atjauninājumus. Tas nozīmē, ka lietotāji, kuri turpinās izmantot Windows 10, kļūs ievainojamāki pret kiberuzbrukumiem, jo atklātās ievainojamības netiks labotas.

Ko darīt pēc atbalsta beigām?

1. Jaunināšana uz Windows 11 vai jaunāku versiju — Microsoft jau ir izlaidis Windows 11, un, iespējams, līdz 2025. gadam iznāks vēl jaunas versijas. Lielākajai daļai datoru būs iespēja jaunināt uz Windows 11, lai turpinātu saņemt drošības atjauninājumus un izmantotu jaunākās tehnoloģijas.

2. Citu operētājsistēmu izmantošana — daži lietotāji varētu izvēlēties pāriet uz citām operētājsistēmām, piemēram, Linux, ja viņu aparatūra nav saderīga ar Windows 11.

3. Palikt ar Windows 10 — lai gan nav ieteicams, daudzi lietotāji, iespējams, turpinās izmantot Windows 10 arī pēc 2025. gada. Šajā gadījumā viņiem vajadzēs būt īpaši piesardzīgiem, jo netiks nodrošināti jauni drošības atjauninājumi.

Noslēgumā

Windows 10 atbalsta beigas iezīmē svarīgu brīdi IT pasaulē, jo lietotājiem būs jāizvēlas, kā rīkoties tālāk. Jaunināšana uz jaunākām versijām nodrošinās drošību un piekļuvi jaunākajām tehnoloģijām, kamēr palikšana pie Windows 10 pēc 2025. gada nesīs zināmus riskus. Ir svarīgi sekot līdzi jauninājumu politikai un sagatavoties pārmaiņām savlaicīgi, lai izvairītos no potenciāliem drošības draudiem.