PHP

PHP (Hypertext Preprocessor) ir servera puses programmēšanas valoda, kas ir īpaši izstrādāta tīmekļa izstrādei. Tā ir viena no populārākajām un plaši lietotajām programmēšanas valodām pasaulē, jo PHP ļauj izstrādāt dinamiskus un interaktīvus tīmekļa vietnes un aplikācijas.

Vēsture

PHP radās 1994. gadā, kad Rasmuss Lerdorfs (Rasmus Lerdorf) izstrādāja skriptu komplektu, lai pārvaldītu savu personīgo tīmekļa vietni. Šie skripti sākotnēji tika dēvēti par "Personal Home Page Tools" (PHP Tools). Laika gaitā PHP attīstījās un pārtapa par pilnvērtīgu programmēšanas valodu, kura ir kļuvusi par neatņemamu tīmekļa izstrādes sastāvdaļu.

Kā darbojas PHP?

PHP kods tiek izpildīts serverī, nevis klienta pusē (piemēram, tīmekļa pārlūkprogrammā), kas nozīmē, ka lietotāji redz tikai izpildes rezultātu – HTML, CSS un JavaScript, ko PHP ģenerē. Kad lietotājs pieprasa tīmekļa lapu, kas satur PHP kodu, serveris izpilda šo kodu un atgriež lietotājam apstrādātu HTML lapu.

Kāpēc izmantot PHP?

PHP ir iecienīta izvēle tīmekļa izstrādātājiem dažādu iemeslu dēļ:

  • Vienkāršība un elastīgums: PHP ir viegli apgūstama valoda, it īpaši cilvēkiem, kuriem ir mazāk pieredzes programmēšanā. Tā atbalsta plašu rīku un bibliotēku klāstu, kas atvieglo dažādu funkciju izstrādi.
  • Plašs pielietojums: PHP var izmantot dažādās vidēs – sākot no vienkāršām tīmekļa lapām līdz sarežģītām web aplikācijām. Daudzi no pasaules populārākajiem satura pārvaldības sistēmām (CMS), piemēram, WordPress, Joomla un Drupal, ir izveidoti ar PHP.
  • Liela kopiena un resursi: PHP ir liela izstrādātāju kopiena, kas nozīmē, ka ir pieejami daudzi resursi, piemēram, dokumentācija, forumi un apmācības. Tas padara problēmu risināšanu un jaunu prasmju apgūšanu ātrāku un vienkāršāku.
  • Atbalsts datubāzēm: PHP viegli integrējas ar dažādām datubāzēm, piemēram, MySQL, PostgreSQL, Oracle un citām, kas ir būtiski datu bāzes vadāmām tīmekļa vietnēm un aplikācijām.
  • Atvērtā pirmkoda risinājums: PHP ir bezmaksas, un tam ir atvērtā koda licence, kas nozīmē, ka to var brīvi izmantot, pielāgot un izplatīt.

PHP izmantošanas piemēri

PHP izmanto daudzās un dažādās tīmekļa vietnēs un aplikācijās:

  • Satura pārvaldības sistēmas (CMS): Kā minēts iepriekš, populāras CMS, piemēram, WordPress, ir izveidotas, izmantojot PHP.
  • E-komercijas platformas: Tādas platformas kā Magento un WooCommerce izmanto PHP, lai nodrošinātu veikalu vadību un maksājumu apstrādi.
  • Sociālie tīkli un forumi: Dažas no lielākajām tīmekļa vietnēm, piemēram, Facebook, sākotnēji tika veidotas, izmantojot PHP.
  • Interaktīvas tīmekļa vietnes un aplikācijas: Daudzas tīmekļa vietnes izmanto PHP, lai izveidotu dinamisku saturu, lietotāju reģistrāciju un autentifikāciju, kā arī citas interaktīvas funkcijas.

Noslēgumā

PHP ir spēcīga un daudzveidīga valoda, kas piedāvā lielas iespējas tīmekļa izstrādē. Ar plašu kopienas atbalstu, daudzveidīgām bibliotēkām un ietvariem, kā arī iespējām integrēties ar citām tehnoloģijām, PHP joprojām ir būtiska valoda tīmekļa izstrādātājiem visā pasaulē.